Perhaps scoring the highest on the judges’ score cards for the cutest and most endearing of British birds, the Crests Regulus are a much loved favourite for many a birder and wildlife enthusiast. Their minuscule size, petite features, bright orange and yellow head stripes and highly active lifestyle makes them a joy to watch in the field, whilst continuing to amaze us each year with their ability to survive during harsh weather conditions.
Autumn and winter is the time to really appreciate these birds as often, large numbers turn up to our shores in search of feeding opportunities delivered among our temperate climate. Whether foraging amongs evergreen conifers and Holm Oak stands or frantically darting around wilting Sycamores, their often high pitched, constant calls give their presence away and brighten up the dreariest of mornings.
There is thought to be seven species of Crests, or Kinglets as they are known over the pond, with the UK blessed with breeding and migratory Goldcrest Regulus regulus and Firecrest Regulus ignicapilla.
The family name Regulidae comes from the latin regulus, meaning ‘prince’ or ‘little king’ and is also famed as one of the brightest stars in the night sky - indicating that the bright crests of these petite birds have caught the attention of many an onlooker throughout history. The males of both species develop bright orange feathers deep within their crests, raised when aroused and used for attracting a potential mate and defending a territory from miniature rivals.
Goldcrest can be found throughout most of Europe and into Asia. Within the UK they can be seen distributed in every County during breeding and winter time. It is our smallest and lightest bird, weighing in between 5-6g and is usually associated with spruce plantations, but is also at home amongs deciduous forests and copses, hedgerows and scrub. Being small for most animals means a shorter lifespan and Goldcrest is no exception with average longevity being 2 years, however the BTO ringing database holds a record of a bird being re-caught that was 4 years and 2 months old. Although seemingly short lived compared to larger birds, this is quite remarkable for a bird with such a fast paced, dramatic and often stressful lifestyle.
With a widespread range across Eurasia, Goldcrest turning up in Britain during autumn can often travel impressive distances for such a small bird. The BTO online ringing report is a modern day marvel itself with records freely available to anyone and everyone. Searching per species you can reveal some fascinating ringing records, all at the touch of a button.
The control (a bird caught at one location that was originally ringed elsewhere) illustrated in the map below was unfortunately caught by a cat and found dead in Lytham, Lancashire on 21 September 1998. Through reporting the record to the BTO and Euring the bird turned out to be originally ringed an astonishing 1,556km away at Pape, Lativia - just 15 days before!

Goldcrest main food source is made up of small insects and spiders and they have even been known to take small seeds. With a high metabolism, having a high protein rich diet is essential for these frenetic foragers as starvation can set in from as little as an hour of not feeding during the day.
Due to the fast paced, arboreal lifestyle the Goldcrest has deeply grooved pads on the bottom of their feet and a long hind claw for perching on rough conifer twigs, allowing them to cling vertically when in hot pursuit of their prey. Adaptations such as these have allowed them to thrive amongs the rise in conifer plantation throughout the last half century
At this time of year Goldcrest throughout Scandinavia, Poland and Russia migrate into Britain during periods of low pressure, escaping the harsh and often bitter conditions witnessed on their natal grounds. So naturally numbers dramatically increase, particularly within sheltered coastal locations.
Ringing catches demonstrate this nicely with October and November often producing the highest counts of this species throughout the whole annual ringing period.
This was certainly in evidence at my previous ringing site at Durlston NNR, where Goldcrest were caught on most ringing sessions throughout October and November. They are particularly responsive to tape lures playing their song and often fly through open rides low, curious to check out potential birds in song.
UK numbers pale into insignificance compared to some European figures however, with literally thousands of Goldcrest recorded during visible migration counts at peak periods. Numbers were particularly high last year as documented by Falsterbo Bird Observatory in Sweden as a new record was set with 11,230 birds ringed this year - the highest count in 34 years of standardised ringing.

The masked Firecrest is a relative new comer as a breeding bird in Britain with the first recorded in Hampshire in 1962. No one can fail to be impressed with this little ‘fire cracker’which has always retained that red letter day feeling for many an onlooker.
Breeding distribution has increased greatly since first successfully getting a foothold, however the the main breeding sites are still within the New Forest but can also be seen dotted throughout the South East.
According to the Rare breeding birds in the United Kingdom 2012 report, territories of singing males are down from their peak of 800 in 2010 to 683. This figure is however only an estimate as it it believed this species is easily over looked and also under recorded in area where they are believed to be common.
Certainly within my old patch at Durlston NNR, it is believed they are now breeding, with surveys planned for next year to claim evidence to this. Likewise, in a friends patch in Buckinghamshire the species is finding new territories on an annual basis, though there are fears that the forestry plantation habitats that crests have found and grown to adopt will be removed in favour of planting up broad leaved woodland. As with all conservation intervention, in such cases land managers need to weigh up the cost of benefits to biodiversity with established ‘priority’ species requiring careful consideration.
Breeding sites are often inland, as appose to their more coastal wintering locations, with birds missing from breeding location often proof that they migrate away, however some ringing records suggest that some may remain in their breeding locations throughout the year.
Feeding habitat is similar to Goldcrest with Spruce and some broad-leaved habitats used where they forage for invertebrates such as springtails and small spiders, often lower down within the central
canopy. They can also take larger prey items than their close relative and hunt generally more in flight with a longer tail aiding their aerobatics skills. Similar to a Kingfisher catching a fish, the Firecrest bashes its prey item against branches before eating and has adapted facial bristles to stop food items entering the eye.
Firecrest can also cover large distances when foraging amongs mixed-species foraging flocks made up of tits and warblers.
During the winter an influx of birds into the country from Europe has risen in recent years with coastal locations once again a magnet to these small and delicate travelers.
The following map documents one of the longest distance ‘controls’ with this full grown male originally ringed on 28th September 2012 at Hamburg, Germany. The bird was re caught just over a month later at Portland Bill Bird Observatory – a distance of 919km!

The first indication that most onlookers have that a crest is nearby is their high pitched and often ‘chatty’ call. The call of the Firecrest is indeed the first alert that this rarer crest is close by.
Not singing until spring, the birds are far from quiet throughout the autumn and winter as they call constantly to communicate with other crests within a foraging flock, keeping social bonds and altruistically alerting others to potential predators entering the woodland.
At first Goldcrest and Firecrest calls are superficially very similar made of initial ticking, ‘zit’ calls followed by a succession of 4 to 5 high pitched notes. The main difference lies with the later 4 to 5 notes, with the Goldcrest remaining at the same frequency and duration and the Firecrest having almost a slight diminuenco - with the first note being higher in frequency and the following gradually fading.
So when you next go into the woods you’re sure for a big surprise, for the big in this instance is small, in fact as small as our birds can be, though their fascinating behaviour, survival strategies, migration and adaptation compensate in a disproportionate scale of amazement.
Happy crest hunting.
Simon
References
Balmer, D.E., Gillings, S., Caffrey, B.J., Swann, R.L., Downie, I.S & R.J. 2013. Bird Atlas 2007-11: the breeding and wintering birds of Britain and Ireland. BTO Booka, Thetford.
Constantine, M., et al. 2006. The Sound Approach to birding. The Sound Approach publishing, Poole
Holling, M. Et al . the Rare breeding birds in the Unitited Kingdom in 2012. Brit Birds 107: 504-559
Handbook of Birds of the World Alive. http://www.hbw.com/species/goldcrest-regulus-regulus. Accessed November 2014